ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι εκδόσεις ανάτυπο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ένα πρωινό με πολύ χιόνι, τον Φλεβάρη του 2015. Δεν ήταν όμως εκείνη η αρχή. Ήταν απλά το τέλος μιας μεγάλης πορείας. Ήταν η κατάληξη του εφηβικού ονείρου του βασικού ιδρυτή των εκδόσεων Ανάτυπο, του Δημήτρη Σεργιάννη.

Είχαν προηγηθεί χρόνια ενασχόλησης με την γραφιστική. Μελέτες, εργασίες, προσχέδια. Προϋπηρεσία στις εκδόσεις Περίπλους και στο ατελιέ Γραφικών τεχνών του Θάνου Ιωαννίδη στην Αθήνα. Εκεί ανδρώθηκε γραφιστικά και απέκτησε όλα τα εφόδια και τα εχέγγυα για τη συνέχεια. Τώρα, ως Διευθυντής Παραγωγής τους συνεχίζει ακόμα να δουλεύει και ο ίδιος κάνοντας από τις πιο μικρές δουλειές έως και την επιλογή των έργων που θα προωθηθούν για έκδοση. Και πάντα, με έναν και μόνο σκοπό: Να σχεδιάζει όμορφα και ποιοτικά βιβλία.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ιδρύσαμε τον εκδοτικό μας Οίκο είναι ότι βλέπαμε συνεχώς όλο και περισσότερα βιβλία χαμηλής ποιότητας. Αδιάφορα σε περιεχόμενο, κακοσχεδιασμένα, με ανύπαρκτη παρουσίαση, με σοβαρά προβλήματα στον τρόπο προώθησης. Είναι βαριά η ευθύνη· πρέπει η ποιότητα να είναι το βασικό σημείο κάθε έκδοσης. Είναι δύσκολο με τις οικονομικές -και όχι μόνο- συνθήκες που επικρατούν αλλά θέλουμε τον πήχη να μπει ψηλά.

Ξεκινήσαμε με στόχο να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο όλοι οι συγγραφείς που αξίζουν να διαβαστούν. Είτε αυτό είναι μια ανάρτηση στο Λογοτεχνικό Βήμα του σάιτ μας, είτε είναι ένα βιβλίο με τα κείμενά τους. Με δίκαιους όρους συνεργασίας, με ιδανικές συνθήκες -από κοινού- εργασίας με στόχο πάντα τη δημιουργία ενός ποιοτικού και καλαίσθητου βιβλίου. Με πρόθεση να “στείλουμε” τα αποτελέσματα της δουλειάς μας σε κάθε άκρη της ελληνικής γης διακινώντας τα βιβλία μας από τη πρώτη στιγμή, συνεχώς και αδιάλειπτα, με ακάματη προσπάθεια για στήριξη σε κάθε τομέα του πολιτισμού, με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μέσω του σάιτ μας www.anatypo.gr και της σελίδας μας στο facebook: Ανάτυπο.

Στόχος του Ανάτυπου ήταν να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα είδη λογοτεχνίας μπορούμε στη λίστα των προς έκδοση τίτλων μας. Διατηρώντας τα υψηλά στάνταρ που είχαμε ήδη. Θέλαμε να αναδείξουμε νέα, ταλαντούχα πρόσωπα με όποιο κομμάτι της τέχνης κι αν ασχολούνται αυτά. Είτε πρόκειται για λογοτεχνία, είτε για παραμύθι, είτε για λεύκωμα τέχνης ή κόμικ. Όλοι οι δημιουργοί που έχουν κάτι σημαντικό να πουν πρέπει να έχουν τον χώρο τους κι αυτό είχαμε πάντα ως στόχο. Και τα καταφέραμε!

Σ’ αυτό το διάστημα σχεδιάσαμε, επιμεληθήκαμε και κυκλοφορήσαμε δεκάδες τίτλους, οργανώσαμε σεμινάρια Πολιτισμού, όπως σεμινάρια Δημιουργικής γραφής, σεμινάρια και workshop Κινηματογράφου, διαλέξεις της Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Τέχνης και προκηρύξαμε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Ακόμα λαμβάνουμε μέρος στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συνεχώς και αδιαλείπτως, στη Διεθνή Έκθεση του Πεκίνου, της Μόσχας και της Φραγκφούρτης καθώς και στη Φαντασμαγόρια αλλά και το Φαντάστικον. Τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχουμε για πρώτη φορά στην Έκθεση του Ζαππείου στην Αθήνα στην προσπάθεια μας να καθιερώσουμε την παρουσία μας και σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς! Πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια. Ήδη προβλέπεται η επέκταση των εργασιών μας. Και όσο γράφονται καλά βιβλία οι εκδόσεις Ανάτυπο θα είναι εδώ…

Δημήτρης Λ. Σεργιάννης